Hoe kan je wratten voorkomen en behandelen?

Hoe kan je wratten voorkomen en behandelen?

Wratten op je lichaam, het is niet prettig. Iedereen loopt er wel eens op, meestal op de voeten. Maar waar loop je deze precies op en hoe kan je wratten voorkomen?

Wat zijn wratten?

Je hebt verschillende soorten wratten. 'Gewone wratten' zien eruit als een eeltachtige verdikking van de huid. Ze kunnen overal op de huid voorkomen, maar komen het meest voor op de voeten, handen, ellebogen ...

Voetwratten zitten dan weer op de voetzolen. Sommige voetwratten breiden zich oppervlakkig uit, deze zijn mozaïekwratten. Maar andere wratten kunnen door te stappen diep in de huid groeien en veel pijn veroorzaken. Deze noemen we dan doornwratten.

Ten slotte heb je nog platte wratten. Dit zijn huidkleurige wratjes die vooral in het gezicht en op de handen voorkomen. Ze zijn klein en komen in grote aantallen voor.

Waar loop je wratten op?

'Gewone wratten' worden veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus. Het virus verspreidt zich op vochtige en onregelmatige oppervlakten.

 

Wratten komen vaak voor bij kinderen,omdat ze dikwijls in contact komen met het virus in bijvoorbeeld kleedkamers of zwembaden. Bovendien hebben kinderen bij een eerste contact nog geen weerstand opgebouwd. Want mensen met een verminderde weerstand hebben meer kans op wratten.

Maar ook volwassenen kunnen watten oplopen. Typische plaatsen waar je met het virus in contact komt, zijn vloeren in sportzalen, zwembaden, kleedkamers en openbare douches. Maar gelukkig verdwijnen de wratten meestal vanzelf binnen de twee jaar, omdat je afweersysteem antistoffen opbouwt.

Probeer wel niet te prutsen aan een wrat want dat verhoogt het risico op verspreiding. Kinderen die nagelbijten of duimzuigen bijvoorbeeld krijgen daardoor vaak verschillende wratten rond de oorspronkelijke wrat.

 

Voorkomen

Een wrat heeft twee tot negen maanden nodig om zich te ontwikkelen. De bron van besmetting is dus moeilijk om te achterhalen. Het is ook nooit bewezen welke preventieve maatregelen echt werken.

  • Vermijd in ieder geval contact met een wrat. Pruts er niet aan, probeer verspreiding te voorkomen. Als je dan toch in contact komt met een wrat, was dan goed je handen.
  • Een goede, algemene hygiëne is essentieel. Gebruik bijvoorbeeld altijd je eigen handdoek.
  • Soms worden weerstandsverhogende middelen aangeraden (bv. Echinacea). Of deze middelen echt preventief werken is nooit bewezen.

Een zwemverbod voor kinderen met wratten wordt niet aanbevolen. Het nut van zo'n verregaande maatregel is nooit bewezen. Zo zal een zwemverbod het kind eerder stigmatiseren en doe je een gezonde sport onrecht aan. Er bestaan trouwens speciale schoentjes voor kinderen met wratten die de voetjes beschermen tegen de vochtige vloer. Het loont dus niet de moeite om kinderen zwemmen te verbieden, zeker voor een onschuldig kwaaltje dat vaak vanzelf verdwijnt.

Behandelen

De meest voorkomende behandelingen tegen wratten zijn de aanstiptherapie en bevriezing:

  • Aanstiptherapie: De behandeling van wratten met aanstipvloeistoffen oefenen een verwekend effect uit op de verhoornde huid van de wrat, maar ze zijn tevens bijtend voor de normale omringende huid. Daarom moet men altijd zeer voorzichtig zijn en de aanstipvloeistof precies op de wrat aanbrengen. De aanstipvloeistof moet één tot twee keer per dag worden aangebracht, meestal onder een pleister. Het kan verschillende maanden duren vooraleer de wrat volledig verdwenen is.
  • Bevriezing:

    Vloeibaar stikstof leidt tot weefselbeschadiging door bevriezing. Door de wrat met vloeibaar stikstof in aanraking te brengen, worden de cellen vernietigd en ontstaat een blaasje onder de wrat. Behandelen met vloeibaar stikstof is efficiënt op voorwaarde dat de wrat niet te uitgebreid is. Nadeel van deze aanpak is dat het pijnlijk is, zowel tijdens als na de behandeling. Bij wratten in de buurt van de nagels wordt liever afgezien van deze methode, omdat vloeibaar stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.