Tips voor reizen met contactlenzen

Tips voor reizen met contactlenzen

Contactlenzen zijn gemakkelijk om te gebruiken en dus ideaal om mee te nemen op reis. Op voorwaarde dat je ze op de correcte manier gebruikt en het nodige materiaal meebrengt. Hieronder vind je enkele tips terug om reizen met contactlenzen zo eenvoudig mogelijk te maken. 

Wat je zeker moet meebrengen

  • Voldoende contactlensvloeistof
  • Flesjes fysiologische zoutoplossing voor eenmalig gebruik
  • Oogdruppels
  • Eventueel reserve-lenzen
  • Bril
  • Lenzendoosje
  • Voor tijdens het zwemmen: een nauw aansluitend zwembrilletje
  • Gevoelig voor oogontstekingen? Neem de nodige medicatie mee.
  • ...

Tips voor het inpakken

Wanneer je meerdaagse lenzen draagt is het slim om enkele reserve-lenzen mee te nemen. Want de kans is groot op vakantie dat je een lens kwijtraakt of dat er één beschadigt geraakt. Zorg er ook voor dat je de nodige hoeveelheid vloeistof meeneemt, want niet alle vloeistoffen zijn verkrijgbaar in het buitenland.

Als je gemakkelijk je contactlensvloeistof wil meenemen, kies dan voor een kleine reisfles. Dan hoef je niet veel mee te sleuren en ook als je reist met het vliegtuig is dit een goede oplossing. Het is toegestaan om kleine hoeveelheden vloeistof (vaak tot 100 ml) in een doorzichtig plastic zakje mee te nemen als handbagage in het vliegtuig. Maar voor de zekerheid check je beter eerst de site van de vliegtuigmaatschappij.

Neem je contactlenzen, lenzendoosje en reisflesje vloeistof mee in de handbagage, zo ben je er zeker van dat je niets kwijtraakt tijdens de reis.

Onderweg met het vliegtuig

Als je lang onderweg bent naar je vakantiebestemming, wees er je dan van bewust dat je je lenzen niet kan uitdoen of reinigen. Neem dan bijvoorbeeld een bril mee uit voorzorg.

Drink veel water om voldoende gehydrateerd te blijven en je vochtbalans op peil te houden. Neem ook een flesje oogdruppels en een tube crème mee voor je huid om hem in optimale staat te houden tijdens de reis. Als je slaperig wordt, doe je lenzen dan uit (met propere handen uiteraard).

Lenzen op vakantie

Wanneer je de zonnige oorden opzoekt, let dan goed op de voorgeschreven bewaartemperatuur van de lensvloeistof. Bewaar ze eventueel in de koelkast als het te heet wordt buiten, vooral ongeopende flesjes berg je beter op een koude plaats op. Een goede handhygiëne is ook essentieel in warme landen. Droog je handen goed na het wassen.

Op het strand of een hele droge plaats (zoals bijvoorbeeld een woestijn) draag je best geen contactlenzen. Een zandkorrel onder één van je lenzen kan door de wrijving namelijk zorgen voor pijnlijke irritatie van het hoornvlies.

Bij watersport of een plons in het zwembad ben je ook best extra voorzichtig. Je kan je contactlens kwijtraken in het water. Een nauw aansluitend zwembrilletje, om contact met chloor of zout te vermijden, is hiervoor de oplossing. Extra daglenzen zijn ook aangeraden.