Wat is een suikervervanger?

Wat is een suikervervanger?

We zijn gek van suiker, dat staat vast. Je vindt het voornamelijk terug in voorverpakte voedingsmiddelen en in snoepgoed natuurlijk. Gelukkig bestaat er zoiets als suikervervangers om onze drang naar suiker te verminderen. Maar wat zijn dat precies? En welke soorten bestaan er allemaal?

Wat is een suikervervanger?

Veel mensen eten te veel suiker en hebben daar helemaal geen erg in. Maar het is niet goed voor je lichaam en al zeker niet voor je lijn. Suikers zitten vaak ook vermomd achter namen als fructose, fructose-stroop, glucose, glucosestroop, honing, kandijstroop, melasse ... enzovoort. Vooral kinderen kunnen niet aan suiker weerstaan, wat gemakkelijker kan leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes ...

Gelukkig bestaan er ook suikervervangers die je suikerinname al voor een groot deel verminderen. Stevia en Canderel zijn goede voorbeelden en worden het meest gebruikt als zoetstof. Je kan de suikervervangers onderverdelen in 2 grote groepen: intensieve en extensieve zoetstoffen.

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve zoetstoffen?

Extensieve zoetstoffen worden ook polyolen genoemd, je herkent ze vaak aan hun naam want ze eindigen dan op -ol. Zoals bijvoorbeeld maltitol, sorbitol, xylitol en lactitol. Deze zoetstoffen worden gebruikt in voedingsmiddelen voor diabetici, bijvoorbeeld in Céréal-koeken. Ze zijn even of minder zoet als suiker en bevatten minder calorieën. Ze hebben ook zo goed als geen invloed op onze bloedsuikerspiegel. Het enige nadeel? Extensieve zoetstoffen kunnen soms een laxerend effect hebben als je er veel van eet ... Dus alles met mate eten is de boodschap!

Intensieve zoetstoffen zijn veel zoeter als suiker, zelfs zo zoet dat je er maar kleine hoeveelheden van nodig hebt. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zijn meestal synthetisch (buiten Stevia en Tagatose).Deze zoetstoffen mag je niet in overmaat gebruiken, hou je aan de dagelijks voorgeschreven inname. Indien je deze zoetstoffen toch overmatig gebruikt, zijn er heel wat nadelen aan verbonden. Liters light frisdrank per dag drinken is bijvoorbeeld geen goed idee.

Dit zijn de bekendste intensieve zoetstoffen:

  • Stevia is een plantje dat groeit in Zuid-Amerika. Het is tot 300 x zoeter dan suiker, bevat nauwelijks calorieën en is bovendien natuurlijk. Je kan het in verschillende maten en vormen terugvinden in de winkel: in poedervorm, als tabletjes, in de vorm van klontjes ...
  • Tagatose is een natuurlijke zoetstof , gemaakt door een bewerking van lactose. Het is ongeveer even zoet als suiker, maar bevat toch minder calorieën. Je vindt het in poedervorm en in de vorm van klontjes.
  • Aspartaam is de meest bekende zoetstof. Deze vind je vooral terug in light frisdranken en is het meest gekend onder de naam 'Canderel'. Het is 200 x zo zoet als suiker en vind je ook terug in allerlei vormen en maten.

Verlies je gewicht door suikervervangers?

Als je veel aspartaam gebruikt, zal er eerder een gewichtstoename plaatsvinden. Dat is één van de nadelen als je bijvoorbeeld te veel light frisdrank binnenspeelt op een dag. Maar elk lichaam is anders en wie weet heeft het bij jou eerder positieve gevolgen.

De algemene conclusie over suikervervangers is : Je lichaam of leven zal niet drastisch veranderen, maar het kan hier en daar wel een positieve invloed hebben. Veel gewicht verliezen zal je niet doen door middel van suikervervangers. Maar in het algemeen minder suiker eten kan wél leiden tot gewichtsverlies.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!