9 tips voor het écht juist gebruiken van contactlenzen

9 tips voor het écht juist gebruiken van contactlenzen

Contactlenzen: ze zijn o zo handig. En ze vervangen toch maar mooi die opzichtige bril, waardoor je er nog mooier uitziet. Maar om irritaties aan je ogen te vermijden én de kwaliteit van je meerdaagse lenzen top te houden, moet je wel op een aantal zaken letten. Wij zetten ze op een rijtje voor je.

Hygiëne is namelijk superbelangrijk bij lenzen. Als je ze niet correct gebruikt, krijgen bacteriën immers vrij spel. Je ogen geraken dan mogelijk geïnfecteerd. En in het slechtste geval leidt dat tot blindheid. Terwijl het gewoon een kwestie is van de juiste gewoontes te kweken:

 

1. Was je handen altijd bij het aanraken van de lenzen

Jawel, zowel bij het in- als uitdoen ervan. Desinfecterende zeep is daarbij de beste keuze. Doe het grondig en droog nadien ook je handen, met een pluisvrije handdoek.

2. Gebruik de juiste lensvloeistof

Geld besparen door water te gebruiken doe je bijvoorbeeld beter niet. Het bevat namelijk micro-organismes die zich op je lenzen hechten. En zo op je ogen belanden. Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn er wel!

3. En ververs de lensvloeistof in je lenzendoosje altijd

Gooi deze gewoon elke keer weg en spoel even uit met verse vloeistof (geen kraantjeswater!), onmiddellijk na het terug aanbrengen van de contactlenzen. Laat vervolgens doorheen de dag de lenzendoos geopend mooi opdrogen, zodat de schadelijke bacteriën het niet overleven. Kortom: begin elke avond met een volledig schone lei!

4. Doe je lenzen thuis uit

Grijp dus af en toe toch nog eens terug naar die bril. En laat als het even kan je lenzen wekelijks 24 uur lang aan de kant liggen. Bijvoorbeeld tijdens je lazy Sunday. Even geen lensvloeistof zal je ogen deugd doen!

5. En draag ze niet wanneer je slaapt

Zelfs niet als je een middagdutje doet. Je hoornvlies wordt namelijk helemaal afgesloten van de buitenlucht, omdat niet alleen je lens maar ook het ooglid het afdekt. Er komt geen traanvocht tussen lens en hoornvlies, waardoor het te weinig zuurstof krijgt.

6. Leg ze ook opzij tijdens watersporten

Zeker zwembadwater zit vol bacteriën en ander substanties die ooginfecties in de hand werken. En bovendien trekt het chloorwater de lenzen strak, waardoor je ze moelijker uitkrijgt nadien.

7. Poets ze af en toe ook eens

Je natuurlijke tranen kunnen ze namelijk mat maken. Wrijf ze daarom regelmatig eens voorzichtig op met wat lensvloeistof. Dit mag ook gerust dagelijks.

8. Probeer de levensduur van je lenzen niet te verlengen

We snappen je op zich wel hoor. Lenzen kosten geld, en je probeert de vinger op de knip te houden. En dus denk je bijvoorbeeld: laat ik die daglens gewoon twee dagen dragen. Maar dat is niet zo’n goed plan. Vuiligheid en bacteriën stapelen zich snel op in je ogen zelf. Gevolg: ooginfecties, mét mogelijk blijvende schade.

9. En stap minstens een keer per jaar binnen bij de oogarts

 

Zonder dat je het zelf merkt, kunnen je lenzen namelijk toch schade aanrichten. Misschien blijkt zo dat je toch niet geschikt ben ervoor. En toch een bril moet dragen.