Na de HIV test, weer 7 nieuwe zelftests in de apotheek beschikbaar: van cholesterol tot glutenintole

Na de HIV test, weer 7 nieuwe zelftests in de apotheek beschikbaar: van cholesterol tot glutenintole

Op deze manier heb je een snel en medisch absoluut betrouwbaar resultaat in handen, waarmee je de juiste actie kan ondernemen. En met snel bedoelen we ook echt snel: binnen een minuutje tot een half uur.

In november werd de HIV test in de apotheek geïntroduceerd (lees er hier meer over). Een test waarmee je zelf op een snelle en eenvoudige manier kan checken of je met het HIV virus bent besmet. Sindsdien werden nog 7 nieuwe zelftesten in de apotheek gelanceerd. We zetten ze hier voor jullie op een rijtje .

 

1. MAAG- EN DARMPREVENTIE

Wanneer je een hectisch leven hebt, of al wat ouder bent, is een regelmatige controle van je maagdarmstelsel aan te raden. Gewoon, voor de zekerheid.

Met een eenvoudige test kan je zelf checken of je drager bent van de bacterie Helicobacter pylori. Deze houdt namelijk een groot risico in voor het krijgen van maagzweren en maagvliesontstekingen. Een druppel bloed en tien minuten wachten is voldoende om gerust te zijn.

Met een andere zelftest kan je ineens ook onzichtbaar bloed opsporen in je stoelgang. Dit kan namelijk wijzen op een vroeg stadium van darmkanker. Zeker als je ouder dan 45 bent, voer je best jaarlijks deze check uit. Het resultaat heb je in vijf minuten tijd, op basis van een paar staaltjes van je stoelgang.

2. TE HOGE CHOLESTEROL

Een te hoge cholesterol kan een hoge bloeddruk of zelfs een hartinfarct veroorzaken. We weten het, maar toch leven we soms te ongezond of bewegen we niet genoeg. Nu weet je eenvoudig of je actie moet ondernemen. Simpel en in drie minuten tijd, op basis van een druppeltje bloed. Meer niet!

3. IJZERTEKORT

Vaak onderschat maar eens zo belangrijk, deze. Te weinig ervan kan leiden tot een bleke huid, hoofdpijn, een overdreven nood aan slaap en zelfs depressies. Er is echter vrij eenvoudig wat aan te doen, als je het weet. Daarom is de speciale test ervoor zo interessant. Ook al omdat ze een ijzertekort in slechts tien minuten tijd ziet, op basis van een druppel bloed.

4. URINEWEGINFECTIE

Kamp je met een branderig gevoel bij het plassen of de nodige buikpijn? Echt niet aangenaam. Het kan een vanzelf overgaande irritatie van de blaas zijn, maar net zo goed een infectie van de urinewegen. Met een eenvoudige test kan je nu zelf nagaan of de typische stoffen die met dat laatste gepaard gaan in je lichaam zitten. Een beetje urine en je weet het binnen de minuut.

5. ALLERGIETEST

De allergietest meet via een druppel bloed de concentratie van immunoglobuline E in het bloed en zal dus een eventuele allergie opsporen.

De mogelijke symptomen van een allergie zijn:

  • Niezen, loopneus
  • Conjunctivitis
  • Astma-aanval
  • Atopisch eczeem
  • Jeuk

 

6. GLUTENINTOLERANTIE

Voedingsallergieën en intoleranties, ze komen alsmaar meer voor. Problemen met gluten in de voeding zijn hierbij een mogelijke boosdoener. Dit eiwit zit namelijk in veel meer eten dan je zou denken. Kom zelf te weten of je allergisch bent aan gluten, dankzij een eenvoudige check. Het gebeurt op basis van een druppel bloed en je weet de uitslag binnen de tien minuten.

7. PROBLEMEN MET DE MANNELIJKE VRUCHTBAARHEID

Wanneer zwanger worden maar niet wil lukken, wil je weten waarom. Mogelijk ligt het probleem bij de man, door een lagere concentratie van het aantal spermacellen bij een zaadlozing. Met een staaltje ervan kan je nu zelf controleren of dit het geval is. Het antwoord op de vraag heb je binnen het halfuur.

ANDERE ZELFTESTEN

Al wat langer bij ons beschikbaar is een eenvoudige test om te weten te komen of je al dan niet HIV-positief bent. Dit gebeurt op basis van een paar druppels van je bloed uit het topje van je vinger. Let wel! De test spoort enkel HOV op als je langer dan 3 maanden geleden besmet werd.