Hoe je kids te wapenen tegen de kou

Hoe je kids te wapenen tegen de kou

Die bescherming tegen de koude is zeker niet onbelangrijk. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger voor koude dan wij volwassenen. Zeker in de koudere buitenlucht is er bij hen een risico op onderkoeling. Dat gebeurt wanneer de lichaamstemperatuur tot onder de 35 graden Celsius zakt. Iets wat ook zeer geleidelijk kan gebeuren, zonder dat je kind het zelf direct doorheeft.

Zeker als je zoon of dochter les krijgt in een zogenaamde ‘buitenklas’ of een daguitstap maakt met de school neem je dus maar beter de nodige voorzorgen.

BEWEGING HELPT!

Het houdt immers de warmteproductie van de kids op peil. Wist je dat liefst 75% van de energie wordt omgezet in warmte? Het kan dus zeker geen kwaad om hen in de koude te laten spelen, wel integendeel!

Zorg er daarbij wel voor dat de kinderen kledij dragen die wat kan ademen, maar tegelijk ook goed beschermt tegen wind en regen. Als onderste laag kies je daarvoor best voor een synthetische of wollen stof. Die voert het zweet goed af, zonder dat die op de huid verdampt. Dit combineer je dan met een warme fleecetrui die goed isoleert, samen met een degelijke jas die beschermt tegen regen en wind. Daarbij telt trouwens niet noodzakelijk dat dikker beter is! Let bij het kopen vooral op de kwaliteit van de stoffen, in plaats van de dikte ervan.

Waarom de juiste kledij zo belangrijk is? Wel, als je kinderen te veel zweten en dit de kledij klam doet aanvoelen, koelen ze net harder af dan normaal. Het condenserende zweet is namelijk de ideale geleider van de lichaamswarmte. Zeker in een open ruimte met wat meer wind.

HET HOOFD IS CRUCIAAL

Kinderen verliezen namelijk heel wat lichaamswarmte langs deze weg. Een degelijke muts is dus echt geen overbodige luxe. Zorg er ook voor dat deze de oren goed bedekt. Een goede, synthetische of wollen sjaal maakt het plaatje compleet.

VERMIJD WINTERHANDEN EN –VOETEN

Het komt vrij veel voor, zeker bij de kleinsten onder ons. De fijne bloedvaatjes verkrampen namelijk, waardoor de doorbloeding in handen en voeten vermindert. En dat betekent ineens ook dat deze eens zo hard afkoelen. Hou ze dus zeker goed warm, met goed isolerende handschoenen en wollen sokken. Vermijd goedkope, dunne fleecehandschoentjes die snel water doorlaten. Voor kleinere kinderen zijn wanten trouwens een goed alternatief. Zorg er zeker ook voor dat deze kledingstukken altijd goed droog zijn en geef er desnoods een extra paar van mee.

Laat je kinderen ook altijd waterdichte winterschoenen dragen. Gaan je kinderen ravotten in modder of sneeuw? Dan kies je beter voor een goed paar laarzen.

EN OOK DE VOEDING IS BELANGRIJK

 

Vaak vergeten, maar net zo belangrijk naast goede kledij. Zorg er allereerst voor dat je kinderen voldoende warme drank krijgen. Voorzie ook minstens één warme maaltijd per dag. En laat ze zeker niet ravotten op een nuchtere maag.