Lap, nu ben ik weer verkouden

Lap, nu ben ik weer verkouden

De overgang van warm naar koud weer, met andere woorden de overgang van de zomer naar de herfst kunnen we last hebben van deze temperatuurschommelingen. Klachten als zere keel, hoofdpijn, vermoeidheid en lopende neus komen dan vaker voor. 

Wat is een ‘verkoudheid’?

Een verkoudheid word veroorzaakt door honderden verschillende pathogenen.Pathogenen zijn bacteriën, schimmels, sommige virussen en eencelligen zoals malariaparasiet. Al deze vormen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Het is eigenlijk een ontsteking aan het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel.

Jammer genoeg is het heel gemakkelijk door te geven. Iemand die verkouden is zit gemiddeld meer aan zijn neus of houd zijn hand voor de mond bij het niezen. Niet iedereen wast dan direct zijn handen waardoor je elk jaar wel kans hebt om verkouden te worden.

Met als gevolg dat je hees wordt, oorpijn krijgt, last hebt van een loopneus of zwaar moet beginnen hoesten.

Wat kan je doen om zelf niet ziek te worden?

Je kan zelf een hoop doen om besmetting te voorkomen, maar helemaal uitgesloten is dit natuurlijk niet helemaal.

Hieronder staan een aantal richtlijnen die je in acht kan nemen om een verkoudheid te voorkomen, maar mocht je dan toch verkouden zijn, dan helpen deze tips zeker om verdere besmetting tegen te gaan.

  • Algemene hygiëne in acht nemen, dat wil zeggen dat de handen vaker gewassen moeten worden om besmetting te voorkomen, ook kan je daarvoor de speciale bacterie dodende gel voor gebruiken als er geen water en zeep voor handen is.
  • Deurklinken en het toilet vaker reinigen, daar waar wij dagelijks meerdere keren de deurklink gebruiken en het toilet bezoeken en doortrekken en daarna onze handen wassen is het noodzaak om de kraan en de spoelknop extra te reinigen om besmetting zo veel mogelijk tegen te gaan.
  • Als je moet niezen of hoesten is het beter een zakdoek tegen je mond te houden dan je hand. Mocht je stoffen zakdoeken gebruiken dienen deze regelmatig ververst te worden. Een hele week rondlopen met dezelfde natte zakdoek kan ervoor zorgen dat je minder snel geneest.
  • Onnodig contact met andere mensen vermijden.

Wat kan ik doen als je toch verkouden bent?

Het beste wat je kunt doen is uitzieken, dat wil zeggen dat je goed je rust moet pakken en goed naar je lichaam moet luisteren.

  • De symptomen bestrijden, dat kan je doen door middel van stomen boven een kom met heet water met een handdoek over je hoofd met bijvoorbeeld menthol toegevoegd aan het water, maar je kan ook neusdruppels of neusspray gebruiken waarin Xylometazoline is verwerkt, deze stof verminderd de zwelling van het slijmvlies hierdoor ga je gemakkelijker kunnen ademen door de neus. Let wel op! Gebruik de neusspray zeker niet langer dan een week, dit kan anders blijvende schade aan de slijmvliezen veroorzaken.
  • Tevens kan je je weerstand een ‘boost’ geven door het gebruik van Echinacea, wat een natuurproduct is, of kan je Beta-Glucanen gebruiken, deze vind je voornamelijk in haver en gerst.
  • Beta-Glucanen worden gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren bij mensen welke een zwakke weerstand hebben, dit in samenspraak met de huisarts.
  • Uiteindelijk gaat een verkoudheid weer vanzelf over, maar mocht deze toch langer aanhouden dan twee weken dan is het natuurlijk altijd raadzaam om de huisarts te contacteren.