Wat is duizeligheid en wat zijn de oorzaken ervan?

Wat is duizeligheid en wat zijn de oorzaken ervan?

Laten we allereerst even uitleggen wat die duizeligheid precies is. De problemen die je op dat moment ervaart komen voort uit het feit dat je relatie met de omgeving verstoord is. Of anders gezegd: je weet niet goed meer waar je staat.

Om je plaats in een ruimte te bepalen, zijn er namelijk heel veel zaken in ons lichaam actief. Zowel het evenwichtsorgaan in onze oren, als onze ogen en zelfs de spieren en pezen in onder andere onze nek en benen geven de nodige info door aan onze hersenen. In de meeste gevallen is een probleem op een van deze plaatsen de oorzaak van de duizeligheid.

Belangrijk daarbij is om een onderscheid te maken tussen de twee belangrijke vormen van duizeligheid. Daarbij maken we het onderscheid tussen het al dan niet hebben van zogenaamde draaierigheid.

1. VERTIGO OF DRAAIDUIZELIGHEID

Bij deze veelvoorkomende variant zie je de omgeving rondom je draaien. Of net het omgekeerde: jijzelf tolt rond in de omgeving. Vaak gaat dit hand in hand met misselijkheid en overgeven.

Oorzaak: een plots opkomend probleem met een evenwichtsorgaan is hier vaak de kern van het probleem. Zo komt deze duizeligheid vaak voor bij ongevallen met hoofdletsel. Daarnaast kan een ontsteking van het middenoor of het evenwichtsorgaan de boosdoener zijn. Problemen met spieren of het zenuwstelsel zijn ook een mogelijke oorzaak, bijvoorbeeld na een whiplash.

2. DUIZELIGHEID ZONDER DRAAISENSATIES

In dit geval heb je een vreemd, licht gevoel in je hoofd. Je hebt mogelijk ook nog eens te maken met een oppervlakkige ademhaling of hyperventilatie, samen met hevig zweten.

Oorzaak: bij deze variant kunnen heel wat zaken de klachten verklaren. Stress of andere hevige emoties zijn bijvoorbeeld al voldoende. Een vergiftiging of overmatig alcoholgebruik is ook mogelijk, net als een probleem met je bloeddruk. Daarnaast kunnen ook problemen met de doorbloeding van het lichaam en stofwisselingsstoornissen aan de basis van het probleem liggen.

MOET IK NAAR DE DOKTER?

In de meeste gevallen herstelt je lichaam zich vanzelf en ook redelijk snel. De oorzaken zijn dan ook vaak vrij onschuldig en van voorbijgaande aard. In dat geval is een bezoek aan de huisarts niet direct nodig.

Heb je echter regelmatig last van duizeligheid? Of blijft deze lange tijd aanhouden? Dan kan het in een aantal gevallen komen door een ernstigere oorzaak. Ga dan ook zeker eens langs bij de huisarts. Dit raden we in het bijzonder aan als de duizeligheid samengaat met oorsuizingen of slechter horen, pijn of problemen met het zicht.

EN WAT KAN IK ER ZELF AAN DOEN?

Indien je regelmatig last hebt van duizeligheid, kan het ook helpen om eens te kijken naar je directe omgeving en je leefgewoontes. De nodige aanpassingen kunnen al veel doen:

- Drink zo weinig mogelijk alcohol en rook zeker niet.

- Blijf uit de buurt van omgevingen met veel lawaai.

- Ontspan voldoende en neem van tijd tot tijd de nodige rust.

- Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel: eet gezond en op vaste, regelmatige momenten.