Wat is gezonde voeding nu precies?

Wat is gezonde voeding nu precies?

Een dieethype hier, een voedingsfabeltje daar ... Tegenwoordig is gezond eten op de juiste manier een hele klus. Maar wat is gezonde voeding precies? En hoe onderhoud je een gezonde levensstijl?

 

Gezonde voeding wordt omschreven als evenwichtige voeding die ons voorziet van de nodige energie en voedingsstoffen om optimaal te functioneren. Als je je lichaam dagelijks voorziet van genoeg

water, vezels, vetten, suikers, eiwitten, vitaminen en mineralen , ben je goed en gezond bezig!

Voedselzandloper

Je hoeft niet te diëten om gezond te eten, je kan ook kiezen voor een nieuwe en gezonde levenswijze door te eten volgens de voedselzandloper. Deze zandloper is een alternatief voor de bekende voedingsdriehoek, met een paar belangrijke verschillen waaronder het eten van gezonde vetten. Het bovenste deel van de zandloper bestaat uit voedingsstoffen die je beter links laat liggen. Zoals bijvoorbeeld frisdrank, fastfood, zoetigheden ... De bedoeling is dat je deze voedingsstoffen vervangt door degene in het onderste deel van de zandloper. Door bijvoorbeeld water, fruit, groenten, ...

Meer informatie over de voedselzandloper vind je hier.

Calorieën

Calorieën tellen is geen pretje, vooral als je niet weet hoeveel je er per dag mag eten. Idealiter mag je per maaltijd maximum 500 calorieën eten. Het is dan aangeraden om 'lege calorieën' te mijden (zoals snacks, gefrituurde gerechten, sauzen ...) en te kiezen voor een evenwichtige calorieverdeling. Gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten zijn belangrijke bouwstenen voor een gezonde maaltijd. Als je natuurlijk de juiste hoeveelheden op je bord schept: zorg ervoor dat je bord voor de helft gevuld is met groenten, 1/4 met vlees of vis en de resterende 1/4 met koolhydraten zoals volkoren pasta, rijst of aardappelen.

Meer informatie over calorieën vind je hier.

De grootste fabels op je bord

We krijgen dagelijks wel wat leugens voorgeschoteld over gezonde voeding, waardoor je niet meer weet hoe je nu precies gezond moet eten. Geen nood, hier zijn de grootste fabels op een rijtje:

  • Af en toe een maaltijd overslaan, helpt je gewicht te verliezen:

Gezond eten betekent niet hetzelfde als een maaltijd overslaan en met een knorrende maag rondlopen. Het is essentieel om zeker 3 hoofdmaaltijden te eten en 2 à 3 tussendoortjes. Want uit onderzoek blijkt dat je gewicht zelfs toeneemt als je regelmatig een maaltijd overslaat.

 

  • Gezond eten is veel duurder:

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Veel mensen denken dat alleen verse ingrediënten gezond zijn, maar dat is niet waar. Je kan net zo goed diepvriesgroenten- en fruit eten, als je deze bijvoorbeeld koopt zonder extra toegevoegde suikers. Check dus altijd de verpakking voor je deze producten aanschaft en je portefeuille zal je dankbaar zijn.

  • Je mag zoveel fruit eten als je wil:

Dit is absoluut één van de grootste leugens die je niet mag geloven. Ook fruit zit vol calorieën: een banaan bevat bijvoorbeeld 90 kcal, een ananas zelfs 100 kcal ... Dus je beperkt je best tot 2 stukken fruit per dag.

Meer fabels over gezonde voeding vind je hier.

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl hanteren is een combinatie van heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Maar als je er met de juist ingesteldheid aan begint, zal je snel het verschil zien en voelen. Eerst en vooral: eet gevarieerd, met mate en probeer geen voedingsmiddelen uit te sluiten. Probeer regelmatig te bewegen en stel haalbare en realistische doelen. Zo zal je langer en met succes je nieuwe levensstijl volhouden. En onze belangrijkste en leukste tip: zondig af en toe! Als je 80% van de tijd gezond eet, mag je jezelf met de overige 20% verwennen met je favoriete zoetigheid.